Skip to main content

Privacy AVG

Privacyverklaring van de Nederlandse Gereformeerde Kerk Enschede – Immanuelkerk

Deze privacyverklaring beschrijft welke persoonsgegevens binnen de Immanuelkerk verwerkt worden en met welk doel. Verder beschrijft het de rechten van de personen van wie gegevens verwerkt worden en hoe men van deze rechten gebruik kan maken.

Verwerking persoonsgegevens en de kerk

Binnen de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) hebben we al specifieke (kerkelijke) regels, waaronder de kerkorde, die ook van toepassing zijn op de bescherming van persoonsgegevens.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) bevat regels voor de bescherming van persoonsgegevens die voor alle organisaties in Nederland gelden. Voor kerken is er wel een uitzondering gemaakt om persoonsgegevens van gemeenteleden binnen de gemeente te delen. Voor het delen van informatie buiten de gemeente is toestemming nodig.

Elke gemeente van de NGK is zelf verantwoordelijk voor de bescherming van persoonsgegevens. Deze privacyverklaring is van toepassing op de gemeente van de NGK Enschede – Immanuelkerk, hierna te noemen “Immanuelkerk”.

Rechten op gebruik en beheer eigen persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn persoonlijke gegevens van een gemeentelid. De gemeente mag deze gegevens alleen verwerken als ze daar recht op heeft. Gemeenteleden hebben de volgende rechten op het gebruik en beheer van hun eigen persoonsgegevens:

  1. Het recht om hun persoonsgegevens te ontvangen en/of te verstrekken aan een andere partij.
  2. Het recht om hun persoonsgegevens te laten verwijderen (‘vergeten’) als men zich uitschrijft uit de gemeente.
  3. Het recht om hun persoonsgegevens in te zien.
  4. Het recht om hun persoonsgegevens te corrigeren en aan te vullen.
  5. Het recht om minder persoonsgegevens te laten verwerken.
  6. Het recht om bij automatische besluitvorming en profilering te laten herbeoordelen.
  7. Het recht om bezwaar te maken tegen de gegevensverwerking.
  8. Het recht om duidelijk geïnformeerd te worden.

Als men gebruik wil maken van één van deze rechten, dan kan men contact opnemen met de gemeente via de contactgegevens onderaan deze privacyverklaring.

Rechten voor het verwerken van persoonsgegevens

Een organisatie mag niet zomaar persoonsgegevens verwerken. Alleen noodzakelijke persoonsgegevens mogen verwerkt worden en daar moet altijd een goede reden voor zijn. De AVG kent de volgende redenen:

  • Toestemming Een persoon geeft zelf toestemming voor de verwerking van zijn of haar gegevens.
  • Uitvoering van een overeenkomst De gegevensverwerking is noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst, bijvoorbeeld het lidmaatschap van de gemeente.
  • Wettelijke verplichting De gegevensverwerking is noodzakelijk voor het nakomen van een wettelijke verplichting, bijvoorbeeld voor de uitvoering van de belastingwetgeving.
  • Vitale belangen De gegevensverwerking is noodzakelijk voor de bescherming van vitale belangen, bijvoorbeeld als het essentieel is voor het leven of de gezondheid van iemand.
  • Algemeen belang of openbaar gezag De gegevensverwerking is noodzakelijk voor vervulling van een taak van algemeen belang of uitoefening van openbaar gezag, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van wettelijke taken.
  • Gerechtvaardigde belangen De gegevensverwerking is noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen, waarbij het recht van de gemeente op het verwerken van persoonsgegevens zwaarder weegt dan het recht op privacy.
  • Gerechtvaardigde activiteiten Verder wordt er een uitzondering gemaakt voor godsdienstige organisaties zonder winstoogmerk die bijzondere persoonsgegevens (bijv. ras, religie, gezondheid) verwerken als onderdeel van hun gerechtvaardigde activiteiten, waarbij het recht van de gemeente op het verwerken van persoonsgegevens voor haar activiteiten zwaarder weegt dan het recht op privacy.

Persoonsgegevens die verwerkt worden

Dit is een overzicht van de persoonsgegevens die door de gemeente van de Immanuelkerk worden verwerkt en met welk doel dat gebeurt.

Ledenadministratie

De kerk maakt gebruik van een ledenadministratie. Van leden worden contactgegevens vastgelegd, zodat leden geïnformeerd kunnen worden over de activiteiten binnen de gemeente en benaderd kunnen worden voor pastorale en diaconale zorg.

De verwerking van deze gegevens gebeurt als onderdeel van de gerechtvaardigde activiteiten van de gemeente en overeenkomst van lidmaatschap van de gemeente.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: voornaam, achternaam, voorletters, straatnaam, huisnummer, postcode, woonplaats, geboortedatum, geslacht, telefoonnummer, e-mailadres, wijkindeling, burgerlijke staat, doop, belijdenis van het geloof, datum van binnenkomst, datum van vertrek en datum van overlijden.

Scipio App

De Scipio App wordt gebruikt door de gemeente van de Immanuelkerk om onder andere nieuwsberichten, activiteiten, documenten, contactgegevens, commissie-indeling, verjaardagen en foto’s van activiteiten te delen. Ook is er een rubriek “Deel je moment” waar gemeenteleden berichten kunnen delen en op elkaar kunnen reageren.

In de app zijn bijvoorbeeld de ledenlijst, het kerkblad en meer gedetailleerde informatie beschikbaar die niet geschikt zijn voor verspreiding buiten de gemeente. Gebruikers kunnen een profielfoto toevoegen en ervoor kiezen om hun profiel in de ledenlijst gedeeltelijk of geheel af te schermen.

De Scipio App is alleen toegankelijk is voor gemeenteleden. Voor toegang tot het afgeschermde gedeelte zijn een aantal persoonsgegevens nodig, waaronder de naam en het e-mailadres.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt op basis van toestemming en als onderdeel van de gerechtvaardigde activiteiten van de gemeente.

De Scipio App heeft een eigen privacyverklaring waarin beschreven staat hoe er met de gegevens wordt omgegaan.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: voornaam, achternaam, voorletters, straatnaam, huisnummer, postcode, woonplaats, geboortedatum, geslacht, telefoonnummer, e-mailadres, wijkindeling, doop, belijdenis van het geloof, kerkelijke functie/rol en beeldopnames waarop de persoon te herkennen is.

Website

De website van de gemeente bevat algemene informatie over de gemeente van de Immanuelkerk, het kerkverband en activiteiten van de gemeente. Op de website is algemene contactinformatie opgenomen van de predikant en scriba.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt op basis van toestemming. Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: voornaam, achternaam en e-mailadres.

Jaarboekje

In principe wordt jaarlijks een jaarboekje uitgebracht met de adresgegevens, contactgegevens en kerkelijke gegevens van alle gemeenteleden. Het jaarboekje geeft ook een beschrijving van de kerkelijke organisatie en de personen die een rol of functie vervullen in die organisatie. Het jaarboekje is alleen bedoeld voor intern gebruik om alle gemeenteleden te informeren over de organisatie van de kerk en contactgegevens met elkaar uit te wisselen om naar elkaar om te kunnen zien. Het jaarboekje wordt zowel op papier uitgebracht als in de Scipio App gepubliceerd.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt als onderdeel van gerechtvaardigde activiteiten van de gemeente.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: voornaam, achternaam, voorletters, straatnaam, huisnummer, postcode, woonplaats, geboortedatum, geslacht, type lidmaatschap, e-mailadres, telefoonnummer, wijkindeling, kerkelijke functies en lidmaatschap commissies.

Kerkdiensten

In de kerkdienst worden op de volgende manieren persoonsgegevens gebruikt:

  • Mededelingen voorafgaan aan de kerkdienst Bij de mededelingen voorafgaand aan een kerkdienst worden de namen van personen genoemd vanwege bepaalde gebeurtenissen in zijn of haar leven, zodat de gemeente met hen mee kan leven. Het gaat dan bijvoorbeeld om geboorte, doop, belijdenis, vrijwilligerstaak, huwelijk, jubileum, ziekte, beterschap en overlijden.
  • Voorbede en gebed Tijdens het gebed worden ook de namen van personen genoemd die te maken hebben met een bijzondere gebeurtenis in hun leven, om hen ook op deze manier te ondersteunen en aan God op te dragen.
  • Uitzending van de kerkdienst in beeld geluid Van de kerkdiensten worden opnames gemaakt, zowel in geluid als in beeld, waarbij personen herkenbaar in beeld kunnen komen. Deze opnames kunnen rechtstreeks beluisterd of bekeken worden, of na de dienst nageluisterd of bekeken worden. In de kerk is aangegeven in welk gebied er gefilmd wordt. Dit geldt voor het podium en het eerste aantal rijen stoelen. Dit geldt ook voor de bijzondere gebeurtenissen die op of rondom het podium plaatsvinden, zoals de doop, belijdenis, avondmaal, kindermoment, bevestiging ambtsdragers, etc.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt als onderdeel van de gerechtvaardigde activiteiten en het gerechtvaardigde belang van de gemeente en op basis van toestemming. Voor het noemen van personen in de mededelingen of in gebed is toestemming van de betreffende personen nodig. Personen die niet gefilmd willen worden tijdens een kerkdienst, kunnen gebruik maken van de ruimte waar niet gefilmd wordt of dit voor de dienst kenbaar maken.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: naam, adres, leeftijd, geboortedatum, gegevens rond gezondheid, beeld- en/of geluidsopnames waarop de persoon te herkennen is.

Kerkblad

Het kerkblad Inroim is bedoeld om de gemeente te informeren over alles wat er gebeurt rondom de Immanuelkerk:

   Aankondiging kerkdiensten In het kerkblad worden de kerkdiensten aangekondigd, waarbij namen worden genoemd van personen die bijdragen aan de kerkdienst, zoals de predikant, dienstdoende ouderling, het welkomstteam, de bijbelklas, crèche, en het beamteam.

   Wijkpraat, kerkelijke stand en verjaardagskalender Het kerkblad informeert over het wel en wee van gemeenteleden, zodat gemeenteleden met elkaar mee kunnen leven. Wijzigingen in de ledenadministratie (kerkelijke stand) worden daarom ook in het kerkblad gepubliceerd, net als de verjaardagskalender van gemeenteleden tot de volgende editie.

   Kerkelijke gegevens Het kerkblad bevat verder de contactgegevens van personen met bepaalde functies in de kerk, zoals de koster, de predikant, de kerkelijk werker, de scriba, contactpersonen voor pastorale en diaconale zorg, e.d.

   Verspreiding per e-mail Het kerkblad wordt binnen de gemeente per e-mail verspreid, in de Scipio App gepubliceerd en in beperkte oplage ook op papier uitgebracht.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt als onderdeel van de gerechtvaardigde activiteiten en het gerechtvaardigd belang van de gemeente, de uitvoering van een overeenkomst en op basis van toestemming. Voor het opnemen van persoonlijke informatie over het wel en wee van gemeenteleden, is vooraf toestemming vereist.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: naam, kerkelijke functie/rol, adres, contactgegevens, gegevens rond gezondheid, geboortedatum en wijkindeling.

Kerkelijke activiteiten

In het kader van kerkelijke activiteiten worden ook persoonsgegevens verwerkt.

  • Pastorale en diaconale zorg Bij het leveren van pastorale en diaconale zorg wordt het overleg over persoonlijke situaties vastgelegd. Ook worden eventuele (financiële) afspraken vastgelegd.
  • Persoonlijke giften De gemeente ontvangt persoonlijke giften, welke ook vastgelegd worden.
  • Correspondentie Er vindt correspondentie plaats binnen en buiten de gemeente, zowel op papier als digitaal.
  • Loonadministratie De gemeente is als werkgever verplicht tot het voeren van een loonadministratie.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt als onderdeel van de gerechtvaardigde activiteiten en het gerechtvaardigde belang van de gemeente.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: naam, adres, contactgegevens, persoonlijke situatie en eventuele (financiële) afspraken.

Kerkgebouw

In het kerkgebouw wordt er in verband met beveiliging van het gebouw toezicht gehouden met camera’s. De opnames worden alleen voor dit doeleinde gebruikt.

Deze persoonsgegevens worden verwerkt op basis van de grondslag van gerechtvaardigd belang.

Het gaat hierbij om de volgende persoonsgegevens: geluid- en beeldopnames waarop personen te herkennen zijn.

Maatregelen voor zorgvuldige omgang met persoonsgegevens

Gemeenteleden hebben er recht op dat er zorgvuldig en rechtmatig met hun persoonsgegevens wordt omgegaan. Daarom zorgt de gemeente ervoor dat hun privacy-rechten en gegevensbescherming op orde zijn door deze standaard te beveiligen en privacyregels standaard toe te passen.

Binnen de kerk is iedereen die op basis van zijn kerkelijke functie gegevens ontvangt op grond van de kerkorde tot geheimhouding verplicht. Om op een veilige en bewuste manier om te gaan met persoonsgegevens heeft de gemeente diverse beleidsmaatregelen getroffen.

Organisatorische maatregelen

  • De gemeente heeft de scriba als contactpersoon voor verwerking van gegevensbescherming aangewezen.
  • Voor de ledenadministratie is een verwerkersovereenkomst opgesteld met de aanbieder van de software die gebruikt wordt.
  • Vooraf aan de kerkdienst kunnen mensen aangeven dat ze niet in beeld willen komen.
  • Jaarlijks worden de toegangsrechten tot persoonsgegevens gecontroleerd, waaronder de personen die het kerkblad per e-mail ontvangen, de personen die toegang hebben tot het afgeschermde gedeelte van de website en de personen die toegang hebben tot gegevens op de centrale opslag.

Beleidsmatige maatregelen

  • De kerkenraad evalueert het privacy-beleid (inclusief de privacyverklaring) jaarlijks.
  • Alle gemeenteleden worden bij elke wijziging van het privacy-beleid (inclusief de privacyverklaring) geïnformeerd.
  • De privacyverklaring wordt op de website en in de Scipio App geplaatst en kan bij de scriba opgevraagd worden.
  • Ambtsdragers worden geïnstrueerd om toestemming te vragen voor het opnemen van persoonlijk informatie in de mededelingen of voorbede in een kerkdienst, of in het kerkblad.

Technische maatregelen

  • Voor de ledenadministratie wordt gebruik gemaakt van software die zorgdraagt voor goede beveiliging van de gegevens en bescherming tegen onrechtmatige toegang tot de gegevens.
  • Voor het opslaan van informatie met betrekking tot kerkelijke activiteiten wordt gebruik gemaakt van centrale opslag waar alleen gemeenteleden afhankelijk van hun rol/functie in de gemeente toegang tot hebben.
  • De centrale opslag is benaderbaar via een beveiligde verbinding en bevindt zich in een fysiek afgesloten ruimte.
  • Voor de back-up van de centrale opslag wordt gebruik gemaakt van een cloud-service met een opslaglocatie in Europa, waarop de Europese privacywetgeving van toepassing is.

Bewaartermijnen

De persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is. Gegevens van leden worden in ieder geval bewaard zolang zij lid zijn. Bij uitschrijving worden de gegevens nog twee jaar bewaard alvorens deze naar een historisch archief gaan. Soms gelden er wettelijk langere bewaartermijnen.

Doorgifte aan anderen

De gemeente geeft alleen gegevens van haar leden door aan anderen of derden als dat nodig is voor de uitoefening van haar taken. Zij geeft geen gegevens door aan landen buiten de EU of bedrijven die niet vallen onder een land met een adequaat beschermingsniveau.

Contactpersoon voor de verwerking van persoonsgegevens

De kerkenraad is verantwoordelijk voor het nemen van passende en organisatorische maatregelen voor de bescherming van persoonsgegevens.

Vragen over de bescherming van persoonsgegevens en verzoeken tot inzage, wijziging, verwijdering, e.d. van persoonsgegevens (zie ook Rechten) kunnen via de scriba aan de kerkenraad gericht worden: scriba@immanuelkerk-enschede.nl

Ook als men denkt dat er sprake is van een datalek (persoonsgegevens zijn beschikbaar voor mensen die daar geen recht toe hebben), dient men contact op te nemen met de scriba: scriba@immanuelkerk-enschede.nl. De scriba is de contactpersoon voor de verwerking van persoonsgegevens en zal hier indien nodig melding van maken.

Protocol: Ambtsdragers en zwijgplicht

Ambtsdragers dienen te zwijgen over wat in vertrouwen is gezegd c.q. waar ze als ambtsdrager kennis aan hebben gekregen. Voor hen geldt, als leiders binnen de gemeente van Christus, des te meer dat ze m.b.t. het negende gebod ook een voorbeeldfunctie hebben om de eer en de goede naam van de naaste zoveel zij kunnen te verdedigen en te bevorderen.

Dat wordt als volgt uitgewerkt:

  1. In principe delen zij op kerkenraadsvergaderingen, in wijkbesprekingen of tijdens welke andere vorm van pastoraal overleg alleen die informatie waarvoor de betrokkene toestemming heeft gegeven.
  2. Vertrouwelijke informatie mag zonder toestemming worden doorgegeven wanneer op Bijbelse of kerkordelijke gronden de zorg voor iemand gedeeld moet worden met een of meerdere ambtsdragers of gemeenteleden. Betrokkenen moeten daarvan dan wel vooraf in kennis worden gesteld. De gemeente moet met dit recht bekend kunnen zijn.
  3. Het mag voor betreffende gemeenteleden geen onaangename verrassing zijn wanneer ze ontdekken dat er vertrouwelijke informatie met echtgenoten gedeeld wordt.
  4. Zonder toestemming van betrokkenen en de kerkenraad zullen zij ook na hun ambtsperiode geen vertrouwelijke informatie openbaar maken.
  5. Alle vertrouwelijke informatie (notulen, rapportages, aantekeningen, dossiers) waar men als ambtsdragers de beschikking over heeft, wordt bij het aftreden vernietigd.
  • Wanneer er dossiers zijn aangelegd waarvan de kerkenraad van mening is dat die open moeten blijven, worden die in handen van de scriba gesteld die ervoor zorgt dat de dossiers bij die ambtsdrager(s) terecht komen die met die gemeenteleden c.q. zaken te maken krijgt\krijgen.
  • Dossiers die tijdens de ambtsperiode zijn gesloten c.q. afgerond zijn kunnen, na beoordeling daarvan door de kerkenraad, in het archief bewaard worden in een gesloten envelop. De scriba houdt dit bij. Het is slechts geoorloofd die envelop te openen wanneer de kerkenraad het nuttig oordeelt om daarvan opnieuw kennis te nemen. Na 15 jaar dienen die dossiers te worden vernietigd.
  1. Ook niet-vertrouwelijke informatie wordt niet zomaar doorgegeven, tenzij dit een opbouwend doel heeft.
  2. In uitzonderlijke gevallen geldt de zwijgplicht niet. Daarbij betreft het situaties waarin het zwijgen gewetensnood met zich meebrengt of ernstige schade toebrengt aan een ander, terwijl alleen het doorbreken van dit zwijgen de schade zou kunnen wegnemen, verminderen of voorkomen. Overleg met een (mede)ambtsdrager over dit punt is daarbij van essentieel belang. Bij doorbreking van de zwijgplicht moet gestreefd worden naar het verkrijgen van toestemming van de betrokkene. Als betrokkene toestemming weigert en het belang van spreken zwaarder weegt, zal zonder toestemming, maar niet zonder melding aan betrokkene de zwijgplicht vervallen. Daarbij zal zoveel mogelijk terughoudendheid betracht moeten worden. Wanneer de zwijgplicht wordt doorbroken zal de gang van zaken schriftelijk worden vastgelegd.

Uitvoeringsbepaling:

Een keer per jaar, nl. aan het begin van het seizoen zal de kerkenraad zich confronteren/conformeren.

Uitzenden van de kerkdienst in beeld en geluid via YouTube

Doel

Het doel van het uitzenden van de kerkdienst in beeld en geluid is het vergroten van de betrokkenheid van gemeenteleden die niet (meer) in staat zijn om de kerkdiensten in persoon bij te wonen, hetzij vanwege gezondheidsredenen, hetzij omdat ze in het buitenland verblijven maar wel graag betrokken zijn en willen blijven bij onze gemeente. Op deze manier kunnen zij de diensten met geluid en beeld volgen. Het tonen van beelden van de kerkdiensten op het moment dat ze plaats vinden (zogenaamde ‘live’ beelden) draagt bij tot een nog directere beleving van en betrokkenheid bij de diensten in onze kerk. Voor hen die kerkdiensten niet live kunnen meekijken (bijvoorbeeld vanwege werk) is de mogelijkheid de opname van de kerkdienst op een later moment te bekijken.

De gemeente zendt via YouTube live beelden van de kerkdienst uit. Tot november 2020 werd dit via Kerkomroep gedaan.

Mogelijkheden

Het uitzenden van de kerkdienst in beeld en geluid biedt de volgende mogelijkheden:

  • Gemeenteleden en niet-gemeenteleden kunnen diensten volgen via internet (https://www.youtube.com/c/immanuelkerkenschedewest) De dienst kan zowel dichtbij in de woonplaats, als veraf in binnen- en buitenland gevolgd worden. Het geeft meer betrokkenheid bij de dienst door het in beeld brengen van de samenkomst van de gemeente, en in het bijzonder van bijv. het kindermoment, het sacrament van de Heilige Doop, het sacrament van het Heilig Avondmaal, de Openbare belijdenis van het geloof, etc.
  • Het biedt de mogelijkheid om digitale opnames later te bekijken en/of downloaden. Dit is van meerwaarde voor bijzondere diensten zoals: doopdienst, huwelijksinzegening, kerstfeestviering scholen, herdenkingsdienst bij jubileum, etc. Ook is het hierdoor mogelijk voor hen die de dienst niet ‘live’ konden volgen (bijvoorbeeld vanwege werk) de dienst op een later moment te bekijken.

Verantwoordelijkheid

De kerkenraad heeft het beheer van de opnames toevertrouwd aan youtube.com. Opnames zijn openbaar ‘live’ beschikbaar gedurende diensten, en daarna circa 1 jaar via youtube.com. Uitvaartbijeenkomsten blijven 4 weken beschikbaar.

De kerkenraad is eindverantwoordelijk voor het streamteam die de opnames verzorgt. Het streamteam is verantwoordelijk voor het op juiste en integere wijze verzorgen van beeldopnames, waarbij dit reglement in acht wordt genomen.

De kerkenraad kan niet aansprakelijk gesteld worden voor oneigenlijk gebruik van opnames, die via youtube.com, of op andere wijze verkregen, beschikbaar zijn gesteld en waardoor derden benadeeld kunnen worden (bijvoorbeeld beelden verspreiden via internet anders dan via youtube.com met het oogmerk om een persoon of een groep van personen te benadelen).

Maatregelen

Omdat we begrijpen dat niet iedereen er behoefte aan heeft om op beeld te komen (en ook omdat de Algemene Verordening Gegevensbescherming aangeeft dat we op een goede manier met de privacy van mensen moeten omgaan) hebben we een aantal zaken afgesproken:

  1. Zones in de kerkzaal De kerkzaal wordt verdeeld in twee zones:

    Tijdens de kerkdienst zullen alleen de mensen die zich in de “Rode” zone bevinden mogelijk in beeld komen. Mensen in de “Groene” zone zullen niet in beeld komen.

  2. Aanvang/einde beelduitzending Het camerabeeld zal worden uitgezonden vanaf het begin van de kerkdienst en worden beëindigd bij het einde van de kerkdienst. Tijdens het binnenkomen van de gemeenteleden en het verlaten van de kerkzaal kunnen er camerabeelden van de “Rode” zone worden uitgezonden.
  3. Avondmaal Bij het avondmaal zal alleen de eerste tafel waarbij de predikant het brood breekt en de wijn inschenkt volledig in beeld gebracht worden. Gedurende de rest van het avondmaal zullen de camerabeelden dusdanig worden vervaagd dat personen niet herkenbaar zijn.
  4. Dopen Bij een doopdienst zal aan de doopouders worden gevraagd door de predikant of zij bezwaar hebben tegen het uitzenden van camerabeelden. In dat geval zal het beamerbeeld worden uitgezonden.
  5. Kindermoment Bij een kindermoment tijdens de dienst kan er camerabeeld worden uitgezonden.
  6. Bijbellezen Bij de mensen die op het Bijbelleesrooster staan is gevraagd of zij bewaar hebben om tijdens het lezen in beeld te komen. Wanneer iemand leest die heeft aangegeven hiertegen bezwaar te hebben zal tijdens het lezen het beamerbeeld worden uitgezonden.
  7. Mededelingen na de dienst In het geval iemand na de dienst een mededeling wil doen, en deze persoon niet in beeld wil komen, kan hij/zij dat aangeven aan het streamteam, en zal tijdens deze mededeling het beamerbeeld worden uitgezonden.

Voor gevallen die hierboven niet benoemd zijn geldt: mocht er een reden zijn om geen camerabeeld uit te zenden dan kan dit aan het streamteam worden aangegeven en zal het beamerbeeld worden uitgezonden.